Vakantielectuurtip.

Mao’s antwoord op wat in zijn optiek het resultaat is van de Franse revolutie? Too early to tell. Westerlingen denken in eeuwen, Oosterlingen in millennia. Tom Lanoye is niet de eerste die tot een dergelijke observatie komt, maar in zijn roman Gelukkige Slaven verweeft hij dit soort clash of civllizations-gedachten intelligent met het hedendaagse thema waarbij we in onze steeds complexer wordende wereld het overzicht kwijt lijken te raken en grip verliezen.

China is coming.

Als zijn voornaamste bronnen noemt Lanoye er drie: “De blog van Joris Luyendijk, Centen en de City, geschreven door The Guardian maar ook afgedrukt in De Standaard en NRC Handelsblad [beide kranten gaven respectievelijk 4 en 5 sterren aan dit boek, BB]. Voorst de grotendeels fictieve non-fictiebestseller 1421: The Year China discovered the World van Gavin Menzies. Tot slot het even informatieve als entertainende naslagwerkje 50 People who stuffed up South Africa, met teksten van Alexander Parker en Cartoons van Zapiro.”

Dave Eggers speelde met zijn De Cirkel ook al mooi in op hedendaagse thema’s, maar in dit geval zal de populariteit van Gelukkige Slaven niet uitsluitend te danken zijn aan de themakeuze – het proza van deze roman is een stuk complexer, steengoed en leest nog steeds als een trein.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *